Erasmus+ Notes of Europe 2015-2018

 

Liceul de Arta a incheiat in  august 2018 Proiectul Erasmus+ “Notes of Europe”, inceput in septembrie 2015, proiect coordonat de Liceul I.I.S.S. Giannelli, din Parabita, Italia. Partenerii acestui Proiect au fost scoli de muzica din Spania, Cehia, Turcia, Germania, Lituania, Estonia, Marea Britanie si Romania.

Activitatile  proiectului s-au desfasurat pe o durata de 3 ani, dupa cum urmeaza:

 • Noiembrie 2015 – Romania, Sibiu
 • Martie 2016 – Spania, Alicante
 • Mai 2016 – Cehia, Vysoke Myto
 • Februarie 2017 – Germania, Amberg
 • Mai 2017 – Lituania, Vilnius
 • Octombrie 2017 – Estonia, Tallin
 • Februarie 2018 – Marea Britanie, Londra
 • Mai 2018 – Italia, Parabita

Din nefericire, intalnirea programata in octombrie 2016 in Turcia, Gaziantep, a fost anulata din cauza conflictelor violente petrecute la granita Turciei cu Siria.

Obiectivele acestui proiect au fost:

 • Stimularea multilingvismului
 • Promovarea ideii de diversitate culturala
 • Explorarea relatiei dintre muzica si identitate culturala
 • Incurajarea dialogului intre persoane din medii sociale diferite

 

La fiecare mobilitate elevii au avut ocazia sa cante in orchestra sau in cor, urmand programul propus de tara gazda. Primeau partiturile cu o luna inaintea intalnirii, iar fiecare elev s-a pregatit cu profesorul sau de specialitate. Selectia elevilor s-a facut dupa criterii clar stabilite intre  toate tarile partenere si anume: competente speficice instrumentului studiat, competente de comunicare in limba engleza si rezultate scolare foarte bune.

Diversitatea programelor concertelor a fost un lucru care i-a incantat atat pe elevi cat si pe profesori, acestia din urma avand ocazia sa cante in orchestra alaturi de elevii lor. Au fost concerte de muzica clasica, muzica din film, pop, rock, jazz si folclor.  Concertul din Marea Britanie a fost transmis live pe YouTube in 22 februarie 2018, avand in repertoriu piese ale unor mari artisti precum Queen, Beatles, Led Zeppelin, Coldplay si Adele.

Intalnirea de final a proiectului a avut loc in Italia,orasul Parabita, unde, in Orchestra NOE s-au cantat piese clasice apartinand marelui compositor Giuseppe Verdi si muzica din film a binecunoscutului Erico Moricone.

In urma experientei acumulate de-a lungul intalnirilor de proiect, elevii Liceului de Arta au beneficiat de o pregatire suplimentara pentru viitoarea lor cariera muzicala, orchestra liceului avand acum in repertoriu piese rock adaptate simfonic si  pregateste  un band rock al liceului. Un alt mare beneficiu in pregatirea elevilor a fost oportunitatea lor de a canta intr-o orchestra diferita, sub bagheta unor dirijori din tari diferite cu tehnici de dirijat diferite, limbajul comun fiind muzica.

Colaborarea excelenta a tarilor partenere din Proiect a dus la dezvoltarea unui nou parteneriat Erasmus+, A.R.A.C.N.E., “Art Achieves New Europe”, obiectivul principal al Proiectului fiind dezvoltarea constientizarii simtului de apartenenta la o familie europeana, prin implicarea tinerilor la evenimente si proiecte, care vor scoate in evidenta valorile culturale europene. De aceasta data, elevii vor avea ocazia sa aiba un schimb de experienta legat de artele plastice, si sa afle date despre patrimonial cultural al unor tari precum Estonia, Turcia, Cehia, Italia si Marea Britanie. Proiectul se va desfasura pe perioada 2018-2020.