Skip to content

Raport privind proiectul de parteneriat Liceul de Artă Sibiu și

Orchestra de tineret Haute-Bretagne, Rennes, Franța

 

 

     Cu ocazia aniversării a 20 de ani de înfrățire a orașelor Rennes și Sibiu, Orchestra de Tineret din Rennes a propus proiectul “Europa în muzica”, în care orchestra Liceului de Artă Sibiu va colabora cu Orchestra de Tineret din Rennes, aceasta colaborare concretizându-se cu două întalniri: prima va avea loc în Rennes, în perioada 27-31 martie 2019, iar cea de-a doua la Sibiu, în perioada 12-16 iulie 2019.

     Aceast schimb de experiență are loc sub auspiciile Parteneriatului România Franța, semnat de președintele Romăniei, Klaus Werner Iohannis în luna noiembrie 2018.

     Propunerea francezilor a fost primită cu entuziasm de conducerea Liceului de Artă, doamna director Sacarelis Daniela Ioana, care la rândul său a anunțat dirijorul orchestrei liceului, domnul profesor Crăciun Andrei. Atât domnul profesor cât și elevii au fost deosebit de încantati că au ocazia să cânte pe  o alta scena europeană, după ce de-a lungul a trei ani de parteneriat in candrul Proiectului Erasmus + “Notes of Europe” 2015-2018, au acumulat experiență în a cânta în orchestre mari, cu elevi din alte țări și sub bagheta unor dirijori străini.

     Orchestra de Tineret din Rennes organizează în fiecare an schimburi de experiență cu orchestre și grupuri muzicale corale din afara granițelor. Este o oportunitate muzicală bogată în relații umane, care contribuie la deschiderea tinerilor spre diversitatea întregii lumi. Această orchestră are o vastă experiență, doar în ultimul an cântând pe scene internaționale din China, Shanghai, Coreea de Sud, Cipru, Brazilia, Italia, Argentina, Anglia, Germania, Slovenia și Elveția.

     Repertoriul Orchestrei Liceului de Artă în cadrul concertului din Rennes a fost stabilit de comun acord între cei doi dirijori, prof. Andrei Crăciun și prof. Gaetan Manchon, și conține atât muzică clasică cât și muzică din film. Vor fi interpretate piese precum “Petite Suite” de C. Debussy, “Rapsodia Româna Nr. 2” a lui G. Enescu, “Couleurs” de M. Dutilleux, uvertura operei “Un giorno di regne” de G. Verdi, “Muzica” de G. Grigoriu, aranjament după lucrarea lui J.Williams a coloanei sonore din binecunoscutul film “Star Wars” și aranjament pentru orchestră a formației Survivor la piesa “Eye of The Tiger”.

     Un lucru interesant este că domnul profesor Andrei Crăciun a luat legatura cu compozitorul francez Michael Dutilleux, compozitorul lucrării “Couleurs”, care a fost încântat că lucrarea lui va fi interpretată de orchestră, ceea ce va fi in premieră, astfel că acesta va fi prezent la concertul din Rennes, fiind nerăbdator să-și asculte compoziția prezentată într-un mod inedit, foarte diferit față de viziunea acestuia.

     La acest proiect au luat parte 24 de elevi ai claselor VII-XII ai Liceului de Artă Sibiu, 3 foste eleve care sunt acum studente la Conservatorul din Cluj Napoca si 6 profesori ai liceului, dintre care dirijorul prof. Crăciun Andrei și 3 profesori care vor cânta alături de elevi în orchestră.

     Această deplasare nu putea fi posibilă fără sprijinul Consiliului Județean Sibiu, și a profesorilor și familiilor franceze, care au cazat elevii sibieni pe toată perioada șederii în Rennes.

 

Impactul participării liceului la acest proiect internațional :

Asupra liceului :

 • deschiderea liceului către Europa prin muzică,
 • dezvoltarea relațiilor parteneriale internaționale,
 • schimb de bune practici între 2 sisteme de învățământ,
 • pe plan local, recunoașterea de către comunitatea locală a calității actului educațional în liceul de artă și a seriozității cadrelor didactice.
 •  

Asupra elevilor :

 • elevii orchestrei au avut ocazia să interpreteze piese muzicale internaționale împreună cu alți colegi eurpeni, sub bagheta a doi dirijori diferiți, fapt ce îi pregătește pentru viitoarea carieră muzicală ;
 • dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbă străină. Limba de comunicare a fost engleza, dar și germana. Comunicarea în limba franceză nu a fost posibilă deoarece în liceu nu se studiază limba franceză. Elevii noștri au dovedit o bună cunoaștere a limbii engleze, fapt ce a determinat și o bună înțelegere cu partenerii francezi. Atât la plecarea din Franța cât și pe parcursul vizitei delegației franceze în România elevii sibieni au fost lăudați pentru gradul ridicat de cunoaștere a limbii engleze.
 •  

Asupra cadrelor didactice :

 • Dirijorul orchestrei, dl. Prof. Andrei Crăciun a avut ocazia să dirijeze o orchestră nouă, transferând practicile dirijorale românești în context european
 • Toate cadrele didactice au realizat un schimb de bune practici cu colegii din Franța
 • Dezvoltarea abilităților de comunicare în limba franceză și limba engleză
 • Capatități organizatorice ridicate, medierea conflictelor
 • Abilități de scriere și implementare de proiecte internaționale
 •  

Coordonator de proiect,  prof. Daniela Ioana Sacarelis

Coordonator muzical, prof. Crăciun Andrei

Coordonator comunicare, prof. Faghi Nicoleta

Înregistrarea concertului din Franța.

Orchestra de Tineret Haute-Bretagne și Orchestra Liceului de Artă Sibiu

Dirijori: Gaetan Manchon & Andrei Crăciun

Mai jos puteți viziona fotografiile de la concertul organizat la Muzeul Astra.

Din cauza vremii nefavorabile, concertul s-a desfășurat în incinta clădirii muzeului.