PARTENERIAT  LICEUL DE ARTĂ SIBIU – ORCHESTRA DE TINERET RENNES

 

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de înfrățire a orașelor Rennes și Sibiu, Orchestra de Tineret din Rennes a propus proiectul “Europa în muzica”, în care orchestra Liceului de Artă Sibiu va colabora cu Orchestra de Tineret din Rennes din Franța, aceasta colaborare concretizându-se cu două întalniri: prima va avea loc în Rennes, în perioada 27-31 martie 2019, iar cea de-a doua la Sibiu, în perioada 12-16 iulie 2019.

Propunerea francezilor a fost primită cu entuziasm de conducerea Liceului de Artă, doamna director Sacarelis Daniela Ioana, care la rândul său a anunțat dirijorul orchestrei liceului, domnul profesor Crăciun Andrei. Atât domnul profesor cât și elevii au fost deosebit de încantati că au ocazia să cânte pe  o alta scena europeană, după ce de-a lungul a trei ani de parteneriat in candrul Proiectului Erasmus + “Notes of Europe” 2015-2018, au acumulat experiență în a cânta în orchestre mari, cu elevi din alte țări și sub bagheta unor dirijori străini.

Orchestra de Tineret din Rennes organizează în fiecare an schimburi de experiență cu orchestre și grupuri muzicale corale din afara granițelor. Este o oportunitate muzicală bogată în relații umane, care contribuie la deschiderea tinerilor spre diversitatea întregii lumi. Această orchestră are o vastă experiență, doar în ultimul an cântând pe scene internaționale din China, Shanghai, Coreea de Sud, Cipru, Brazilia, Italia, Argentina, Anglia, Germania, Slovenia și Elveția.

Liceul de Artă are experiența colaborării cu țările din Proiectul Erasmus+

“NOE” și anume Italia, Spania, Cehia, Germania, Estonia, Lituania și Marea Britanie, cu un repertoriu foarte divers, de la muzică clasică și muzică din film la  jazz si rock simfonic .

Repertoriul Orchestrei Liceului de Artă în candrul concertului din Rennes a fost stabilit de comun acord între cei doi dirijori, prof. Andrei Crăciun și prof. Gaetan Manchon, și conține atât muzică clasică cât și muzică din film. Vor fi interpretate piese precum “Petite Suite” de C. Debussy, “Rapsodia Româna Nr. 2” a lui G. Enescu, “Couleurs” de M. Dutilleux, uvertura operei “Un giorno di regne” de G. Verdi, “Muzica” de G. Grigoriu, aranjament după lucrarea lui J.Williams a coloanei sonore din binecunoscutul film “Star Wars” și aranjament pentru orchestră a formației Survivor la piesa “Eye of The Tiger”.

Un lucru interesant este că domnul profesor Andrei Crăciun a luat legatura cu compozitorul francez Michael Dutilleux, compozitorul lucrării “Couleurs”, care a fost încântat că lucrarea lui va fi interpretată de orchestră, ceea ce va fi in premieră, astfel că acesta va fi prezent la concertul din Rennes, fiind nerăbdator să-și asculte compoziția prezentată într-un mod inedit, foarte diferit față de viziunea acestuia.

La acest proiect vor lua parte 24 de elevi ai claselor VII-XII ai Liceului de Artă Sibiu, 3 foste eleve care sunt acum studente la Conservatorul din Cluj Napoca si 6 profesori ai liceului, dintre care dirijorul prof. Crăciun Andrei și 3 profesori care vor cânta alături de elevi în orchestră.

Această deplasare nu ar putea fi posibilă fără sprijinul Consiliului Județean Sibiu, și a profesorilor și familiilor franceze, care vor caza elevii sibieni pe toată perioada șederii în Rennes.

 

Tags: